Yoga

Yoga is afgeleid van het Sanskriet woord “Yuj” dat ‘verenigen’ betekent.

In één van de eerste Sutra’s wordt het volgende over yoga gezegd:
Chitta vritti nirodha“, wat betekent “het stilleggen van de wervelingen van de geest“.

Yoga is een filosofie, een leefwijze en een methode die richting geeft aan het verbinden en in evenwicht brengen van alle lagen van je bestaan. Hierdoor kom je uiteindelijk tot een natuurlijke staat van Zijn, waarin het leven in zijn heelheid kan worden ervaren.  Rond 200 voor Christus is een weg beschreven naar bewustwording en eenheid door Patanjali. Patanjali wordt de “vader ”van de yoga genoemd. Hij ordende de yogakennis die al ver voor hem bestond en mond op mond werd doorgegeven in de Yoga Sutra’s. Volgens Patanjali zijn we allemaal een deel van de goddelijke werkelijkheid en daarom ook op zoek naar vereniging met het goddelijke. Vanaf onze geboorte als we een menselijke ziel ontvangen voelen we ons afgesplitst en ons verdere leven zijn we op zoek naar middelen om ons gelukkig te maken, om weer heel te worden. Dit samenbrengen van onze menselijke ziel met het goddelijke, of superziel, wordt beschreven in de leer van Yoga. Volgens de leer van Patanjali zijn er acht stadia te doorlopen om uiteindelijk de verlichting te bereiken. Dit wordt het acht-voudige pad van Patanjali genoemd.


Het achtvoudige pad van Patanjali

1. Yama: Regels die omgaan met elkaar en de buitenwereld beschrijven. Deze regels zijn: geweldloosheid, waarheid, niet stelen, kuisheid (ook het niet verspillen van energie en talenten) en niet begeren.
2. Niyama: Individuele disciplines, zelfbeheersing met betrekking tot jezelf. Deze disciplines zijn : Reinheid, tevredenheid, zelfbeheersing en onderzoek van jezelf.
3. Asana: Het beoefenen van de lichaamshoudingen waardoor er stabiliteit en gezondheid ontstaat in zowel fysiek als mentaal.
4. Pranayama: Het beheersen van de adem, Prana duidt op adem, sterkte, vitaliteit en leven maar ook op de ziel in plaats van het lichaam. Door het reguleren van de adem (ritmische ademhaling) wordt de geest kalm en kunnen we ons denken beheersen. De adem als ritmisch patroon dat rust brengt in ons denken en concentratie mogelijk maakt.
5. Pratyahara: De geest bevrijden van de zintuigen. Een voortdurend en gedisciplineerd onderzoek van jezelf en van de voorwerpen waarnaar je zintuigen je doen verlangen zodat er uiteindelijk een gelijke gemoedrust ontstaat.
6. Dharana: Concentratie, op één punt gericht zijn. Het verstand, ego en rede onder controle brengen. Hoe ga je om met je verstand? Het verstand is het geheel van gedachten die heel moeilijk onder controle te brengen zijn omdat ze zo snel wisselen. Door te kijken hoe we denken en op welke wijze we ons verstand kunnen gebruiken is het mogelijk om ons zonder verwarring op één ding te richten.
7. Dhyana: Meditatie ontstaat als de toestand van concentratie ononderbroken blijft. Vanuit deze blijvende concentratie komen we in een vertraging en ontspanning terecht van waaruit we kunnen kijken naar onszelf, onze manier van handelen. Het is het kijken naar de verbindingen die we aan gaan met onze gedachten en gevoelens in plaats van te kijken naar de gedachten en gevoelens op zich.
8. Samadhi: Inleiding tot verlichting, de laatste stap. Dit is een toestand waarin lichaam en zintuigen in rust verkeren maar de mentale en intellectuele vermogens alert zijn alsof je waakt. Het is het uitstijgen boven het normale bewustzijn. Een vrede die alle begrip te boven gaat.

Met Yama en Niyama leer je je driften en emoties te beheersen en blijf je in harmonie met je medemens. Door middel van asana houd je het lichaam gezond en in harmonie met de natuur. Hierdoor word je meester over het lichaam en wordt het lichaam een gepast voertuig voor de ziel. Deze eerste drie stadia noemen we het naar buiten gericht zoeken. Pranayama en Pratyahara leren je het beheersen van je adem en daarmee ook het beheersen van je geest. Je bevrijd je geest van de zintuiglijke begeerten. Deze twee stadia zijn het naar binnen gericht zoeken. Dharana, Dhyana en Samadhi brengen je naar het meest innerlijke. Het goddelijke is namelijk in Jezelf. Deze laatste drie stadia houd je in harmonie met Jezelf en de Bron. Ze worden ook het zoeken naar de ziel genoemd.

Er zijn verschillende vormen van yoga, van rustig en meditatief tot actief en krachtig. Bij alle vormen werk je zowel met je lichaam als met jouw adem. Aandacht en bewustwording staan altijd centraal. Mijn basis is de moderne Hatha yoga. Bij de Holistic Self-Care consulten worden verschillende asana’s, ademhalingsoefeningen en meditatietechnieken gebruikt om je dichterbij Jezelf te helpen.

Yoga zorgt ervoor dat je meer aanwezig bent in het hier en nu. Yoga zorgt voor meer rust in jouw hoofd. Yoga zorgt voor meer verbinding. Yoga is jouw grenzen en mogelijkheden kennen. Yoga zorgt voor meer energie, plezier, vrijheid en bewustZijn!

Momenteel bied ik voornamelijk yogalessen aan voor kinderen. In de huidige samenleving worden kinderen steeds meer blootgesteld aan prikkels en ligt de nadruk op het denken en presteren. Met yoga vergroot je het Zelfbewustzijn (lichaam en geest) van het kind. Op een speelse manier leren de kinderen hoe je in harmonie komt met jezelf en de wereld om je heen. Ze ontspannen en staan zelfverzekerder in het leven.

Kinderyoga is een leuke en waardevolle investering waar de kinderen de rest van hun leven profijt van hebben. Mijn lessen worden aangeboden in de vorm van Kinderyoga met Hartfulness en Hartfocus, Ouder en kind yogaMama en baby yoga. Het is ook mogelijk om een feestje met yoga te doen. Neem contact op voor meer informatie.

Login

Register | Lost your password?