Ghee

Ghee

In de Ayurvedische keuken wordt voornamelijk ghee gebruikt als vet. Ghee wordt ook wel vloeibaar goud genoemd. Ghee is 99,9% vet, het bevat minder water als geklaarde boter en is in tegenstelling tot roomboter door de meeste mensen met een lactose- en/of caseïne-intolerantie wel te gebruiken. Tijdens de bereiding van ghee zijn de melkbestanddelen grotendeels eruit gehaald. Ghee heeft veel positieve eigenschappen. Houd mijn blog in de gaten voor een uitgebreidere uitleg over ghee en haar werking. Zo maak je ghee zelf.

 

Benodigdheden
Steelpan
Glazen hittebestendige pot van 500ml
Koffiefilter of fijne zeef of kaasdoek
Schuimspaan of lepel
500 gram biologische grasboter

 

Bereiding
Stap 1. Smelt de boter in een steelpan en breng het vervolgens aan de kook. Laat 10-15 minuten zachtjes koken op laag vuur.
Stap 2. De boter begint al snel te schuimen. Schep na 10 minuten het schuim aan de bovenkant eraf. Je kan het schuim ( het zit vol eiwitten) bewaren en gebruikt het dezelfde dag in de smoothie of voor over je hoofdgerecht. Je kan het ook weggooien.
Stap 3. Laat het langer koken. Na 20-30 minuten zal de boter diep goudgeel kleuren en kan je de bodem zien.  Haal dan de pan van het vuur.
Stap 4. Schenk de ghee door een koffiefilter/ kaasdoek of heel fijne zeef in een glazen pot van 500 ml. Let op, het is erg heet.
Stap 5. Laat de ghee afkoelen en stollen zonder deksel op de pot.
Stap 6. Bewaar de ghee op kamertemperatuur op een donkere plek. Het is dan een paar maanden goed te gebruiken. Of bewaar het in de koelkast, het is dan ongeveer een jaar houdbaar.

 

Login

Register | Lost your password?