Multifunctionele kurkuma pasta

Kurkuma pasta

Kurkuma is een specerij dat gemaakt wordt van de wortel van de Curcuma longa plant. Kurkuma wordt ook wel geelwortel of koenjit genoemd.

De werkzame stof die kurkuma zo gezond maakt en haar gele kleur geeft heet curcumine. In de Ayurveda wordt kurkuma al duizenden jaren als medicinale specerij gebruikt. Kurkuma heeft namelijk ontzettend veel gezondheidsvoordelen! Op dit moment zijn al 150 gezondheidsvoordelen aan kurkuma toe te schrijven. Kurkuma heeft super natuurlijke ontstekingsremmende eigenschappen en is daarnaast ook een sterke anti-oxidant. Kurkuma verlaagt je cholesterol en bevordert je spijsvertering.  Houd mijn blog in de gaten voor meer informatie over kurkuma en haar voordelen. Kurkuma werkt licht bloedverdunnend. Als je bloedverdunners slikt raadpleeg dan eerst een arts over hoe je kurkuma het beste kunt combineren met je medicatie.

Wees gerust: bij normaal gebruik is kurkuma heilzaam. Kurkuma kan je op verschillende manieren gebruiken. Een vers stukje kurkumawortel of gemalen kurkuma in je gerechten, thee of fruitwater,. Let wel op dat kurkuma een gele kleur afgeeft. Maar zelfs de gele kleur heeft een bijzondere werking en uitleg binnen de Ayurveda. Lees hieronder eerst het recept voor de multifunctionele kurkuma pasta die je ongeveer twee weken in de koelkast kunnen gebruiken. Daarna een klein aantal recepten waar je de kurkuma pasta als basis voor kunt gebruiken. Gun jezelf deze ware superfood!

 

Benodigdheden
– Pannetje
– 150 gram biologische gemalen kurkuma
– mespuntje biologische gemalen zwarte peper
– theelepel biologische ghee of kokosolie
– water
– eventueel klein voorraadbakje

 

Bereidingswijze
Stap 1. Doe het water, de kurkuma en zwarte peper in een pannetje en roer het door elkaar.
Stap 2. Verwarm de substantie tot het kookpunt en laat het in 6 tot 8 minuten indikken tot een dikke kleiachtige massa. Voeg zo nodig nog wat water toe als het erg stevig wordt.
Stap 3. Haal de pasta van het vuur en laat afkoelen tot ongeveer 40 graden (handwarm)*. Voeg dan de ghee of kokosolie toe en roer totdat het vet volledig is gesmolten. De pasta is klaar om gebruikt te worden.

* Let op: De werkzame stoffen in kokosolie gaan verloren bij verhitten boven 40°.

Je kan de kurkuma pasta het beste bewaren in een goed afgesloten glazen bakje. Het is dan tot 2 weken houdbaar in de koelkast.

 

Gebruik
Deze kurkuma pasta is multifunctioneel. Hieronder zijn een aantal voorbeelden waar je het voor kunt gebruiken.

Kurkuma gouden melk
Maak er een heerlijke melkdrankje van.

Warm een kop melk naar keuze op in een pannetje en roer er een theelepel kurkuma pasta er door heen. Haal het voor het kookpunt van het vuur af, schenk in je mok en geniet.

Je kunt er voor kiezen om het drankje kruidiger en heilzamer te maken door het volgende eraan toe te voegen:
Cardemon poeder
Gember poeder
Kaneel

Eventueel zoet je het naar je eigen smaak met honing of kokosbloesemsuiker.

Gouden pap
Maak gouden pap door een eetlepel kurkuma pasta aan je ontbijtpap toe te voegen.

Voor mijn kinderen is het een feestje als ze er kaneel en geraspte kokos overheen mogen strooien.

Nog meer bestemmingen voor de kurkuma pasta zijn een theelepel door de:
Soep, stoofpot, pasta, roerbak tofou of ei. Fleur je gerecht op en voed je met lichaam en geest.

-Als ingrediënt van de tandpasta. Doe een beetje op je tandenborstel en poetsen maar.

-Als onderdeel van een gezichtsmasker. Voeg een theelepel kurkuma pasta met een beetje yoghurt en smeer het op je gezicht. Laat het 20 min intrekken, was het er daarna af. Let wel op dat het een gele kleur afgeeft. Bij Indiase ceremonies wordt het hele lichaam met kurkuma pasta ingesmeerd.

Of als eerste hulpmiddel bij:
– Hoest:
Mix een halve theelepel kurkuma pasta met een eetlepel honing. Neem het 2 dagen 3x op de dag in.

– (Brand)wondje:
Smeer een laagje kurkuma pasta op je wond en plak er eventueel een pleister op.

Kortom: je kunt de kurkuma pasta voor verschillende doeleindes gebruiken en daarom is het ook handig om een potje op voorraad te hebben. Doe je voordeel ermee.

Login

Register | Lost your password?